Da, sunt sigura ca ati aflat deja cu totii: Adrian Paunescu a murit. Era de asteptat, cred eu. Adica inca de acum o saptamana se simtea rau, a fost internat… Inevitabilul nu a mai putut fi amanat prea mult.
Mi s-a intamplat ceva foarte straniu: de fiecare data cand am facut drumul Bucuresti-Constanta sau invers a murit cineva. Asta-vara cand am fost sa imi depun dosarul pentru facultate, cum am urcat in autocar, am auzit la radio ca Madalina Manole s-a sinucis. Pe moment eram prea disperata sa am toate documentele la mine, dar de-abia dupa am inceput sa realizez gravitatea situatiei.
Astazi aflu de moartea lui Paunescu. Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost „Fuck, iar vuieste media de nu stiu ce ipoteze, concluzii, reportaje pe tema asta!”. Nu vi se pare ca aveti si voi un deja-vu? Serios, aproximativ aceeasi chestie se intampla de fiecare data cand moare cate un personaj destul de important, dar uitat de lume.
Eu nu il consider pe Adrian Paunescu un mare poet. Nu. Pentru mine a fost politician. Nu prea se pupa aceste doua meserii, zic eu. I-am rasfoit poeziile in seara asta ca sa nu mor proasta. Da, pana acum am citit doar cateva versuri de ale sale. Da, a fost nevoie sa se intample aceasta nenorocire ca sa le citesc si eu cap-coada. Da, stiu, e foarte urat din partea mea. Da, sunt sigura ca in urmatoarele ore vor aparea la statusuri cuvinte de-ale sale. Nu, nu suport asa ceva. Nu, nu sunt fana a lui Adrian Paunescu. Nu, nu am nimic cu el, nu am fost niciodata interesata de ceea ce face, poate a fost un om bun sau nu. Nu, nu ma innebuneste activitatea sa literara; cateva expresii m-au facut sa deschid mai bine ochii si atat. Insa ultima sa poezie scrisa pe patul de spital m-a impresionat profund, m-a cutremurat intr-un hal fara de hal…M-a pus pe ganduri, ma face sa imi pun intrebari. Pentru asta am sa il retin si am sa spun „Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”
De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi / Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.
Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!.
05/11/2010 at 11:11 PM
[…] “De la un cardiac, cordial” Fri Nov 05, 2010 22:45 pm Da, sunt sigura ca ati aflat deja cu totii: Adrian Paunescu a murit. Era de asteptat, cred eu. Adica inca de acum o saptamana se simtea rau, a fost internat… Inevitabilul nu a mai putut fi amanat prea mult. Mi s-a intamplat ceva foarte straniu: de fiecare data cand am facut drumul Bucuresti-Constanta sau invers […] […]
06/11/2010 at 12:23 AM
Dumnezeu sa-l odihneasca pe Adrian Paunescu ! La fel zic si eu Chocolatte draga. Imi pare rau insa ca doar aceasta ultima poezie a lui te-a impresionat si ca nu ai citit sau nu i-ai auzit alte versuri cantate, pana acum. Adrian Paunescu nu a fost numai politician. A fost un mare poet si un mare roman si un mare om de cultura. El a condus si a organizat cenaclul flacara,in care incepand din 1973 au debutat si s-au conscrat zeci de cantareti, poeti, care si astazi mai canta si sunt mai mult sau mai putin celebrii datorita lui. El a sprijinit si descoperit in revista Falcara alti oameni de cultura, medici, aomeni de stiinta…Imi aduc aminte ca era cel mai cautat si vandut ziar pe vremea aceea, se statea la coada pt. el si tirajele se epuizau f. repede. Imi aduc aminte ca tot el, prin ziarul lui a sprijinit unul dintre cei mai buni fitoterapeuti care cu ceaiurile lui reusea sa vindece multi oameni f. bolanavi, el, in ziarul lui a doua sau atreia zi dupa cutremurul din 1977 a publicat o poezie de-a dreptul cutremuratoare, impresionanta pe 2 pagini mari. Politicianul Paunescu a fost mai neinsemnat fata de poetul si omul de cultura Adrian Paunescu. Fi-ei tarana usoara si Dumnezeu sa-l odihneasca pe acel care in vremea comunista avea curajul sa scrie si sa recite pe stadioane nu numai despre patrie si popor ci si despre parinti, Basarabia si Dumnezeu.Poate ca tu nu le stii astea pt. ca esti prea tanara si nu le-ai trait, dar intreaba-i pe parintii tai.
06/11/2010 at 3:21 AM
comunist mascat.. p.s mi se falfaie daca mi se permite comentariul si nu in ultimul rand Dumnezeu are grija de toti! sper sa nu-mi fie criticat comentariu inainte de a i se intelge substratu..da..are si asa ceva la cat de simplist pare :)))
06/11/2010 at 12:15 PM
Cum adica sa nu ti se permita comentariul?! 😆 eu am acceptat orice fel de opinii din partea tuturor; iar cand unul m-a enervat foarte tare, l-am avertizat ca nu mai are ce cauta pe aici. So, feel free to talk 😉
Da, auzisem si eu chestii de genu’ despre Paunescu, in mare parte de la tata. Dar am crezut ca este el subiectiv si ca m-a influentat si pe mine. As fi spus si eu mai multe, dar m-am rezumat numai la a zice ca mi-a fost indiferent si ca nu l-am considerat poet…ultima poezie in schimb mi-a placut, dar nu pentru ca prin ea ar fi lasat mostenire Romania, asa cum spun unii dobitoci din media, ci pentru ca mi se pare ca exprima ultimele senzatii si ganduri ale unui om care nu moare in casa lui, ci pe patul rece al unui spital.
06/11/2010 at 12:17 PM
Cum spuneam, accept orice pareri 🙂 eu nu stiu prea multe despre Paunescu, dar sunt dispusa sa va ascult pe voi.
06/11/2010 at 12:56 PM
Dumnezeu sa-l odihneasca. Nu l-am suportat, nu stiu nu imi place mie de el, dar ii apreciez poeziile, jos palaria.
06/11/2010 at 1:30 PM
Un om insuportabil, un poet genial!
06/11/2010 at 5:17 PM
Nu stiu foarte multe despre activitatea sa. Am vazut insa aseara cateva imagini de la manifestarile Cenaclului Flacara din ’83 si am ramas oarecum surprinsa. Pana la urma a fost un lider. RIP.
06/11/2010 at 10:29 PM
@ Dana, pentru mine Paunescu a insemnat adolescenta mea. Cenaclurile fac parte din mine, multe din poeziile lui la fel.
E foarte greu acum sa realizezi cât valoreaza o carte, in timpurile astea in care dai „search” pe net si ai de toate. Dar prin anii ’80 lucrurile nu stateau asa. A trebuit sa citesc o carte de-a lui Paunescu in doua nopti si m-am dus chiaun la ore. Cartea avea sute de pagini, se chema „De la Bârca la Viena si inapoi” si se vindea pe sub mâna. O colega de-a mea de scoala o avea. Doua nopti n-am dormit ca sa citesc cartea, pentru ca mai erau si alti doritori, iar parintii ei nu stiau nici macar ca a scos-o din casa. Pentru ca ar fi fost mare scandal.
Si era o carte de proza. De poezii nu mai zic, am o colectie intreaga de poezii bune spre foarte bune de-ale lui Paunescu. Iar un scriitor ramâne in literatura cu scrierea lui buna, nu cu maculatura.
In caz ca e vreo problema legata de orientarea lui politica, orientare cu care eu nu sunt de acord, sa ne amintim doar ca multi din cei care latra acum facându-l „comunist” au fost in stare sa voteze cu PSD (partid din care a facut parte si Paunescu). Pe timp de alegeri libere, nu pe timp de comunism. Si inca au sperante ca un partid rosu precum PSD ar fi apt sa scoata tara din criza. Asta asa, ca fapt divers.
Adrian Paunescu („Cenaclul Flacara”), alaturi de Florian Pittis („Poezia muzicii tinere”, „Cântec despre mine insumi”) si Adrian Dohotaru (cu piesa „Ancheta asupra unui tânar care n-a facut nimic”), ca ne place sau nu, au format generatia tânara, „carnea de tun”, care a facut Revolutia din 1989. Acum, bineinteles, ii putem murdari cu dejectii. Nu mai sunt printre noi, ce mai conteaza?
06/11/2010 at 10:36 PM
Eu nu pot sa ma pronunt in totalitate…de-asta ascult pareri din stanga si din dreapta, vreau sa aflu cat mai multe, dar nu din media, ci de la oameni. Nu am cunoscut perioada lui Paunescu, dar macar ma mai ajuti tu explicandu-mi cate ceva 🙂
06/11/2010 at 10:54 PM
„Timpul vietii ni-i scurt,
Hai sa-l facem curat;
traiesc unii din furt,
Altii doar din ce-au dat.
Sunt saraci si bogati
lasii-i scuipa pe bravi
Voi ce-n Luna zburati
Pân’ la cer va urcati
Pe spinari de noi sclavi”
Am sa te rog sa citesti „Repetabila povara”. Pentru ca e una din cele mai frumoase poezii pe care le-a dat literatura româna.
07/11/2010 at 12:02 AM
Eu zic sa te duci pana la Constanta si sa te gandesti la Iliescu, sau poate la Justin Bieber. Mai bine faci un pol sa vedem pe cine mai vrea poporul sa dispara din schema.
07/11/2010 at 11:37 PM
Daca crapa Iliescu de Craciun ( ca raposatu’ Ceausescu), sa stiti de ce! =))
07/11/2010 at 6:05 AM
eram student… cenaclul flacara a venit in facultate… era o agitatie nemaipomenita… atuci l-am vazut prima data pe adrian… nu mi-a placut de el, ca om… mai ales ca atunci.. la prima ocazie a minit evident… urasc minciuna…(depsre asta poate voi povesti alta data… altundeva)
ca poet insa… adrian este un adevarat artist… ca lider a fost remarcabil… daca ar fi numai poezia „repetabila povara”… si doar cenaclul flacara… tot merita respectul unanim, ca artis… iar ca om… fiecare are dreptul sa-l perceapa cum poate… mie.. sa-mi fie cu iertaciune… nu imi place…
dumenzeu sa-l odihneasca in pace…
07/11/2010 at 10:11 AM
ce am auzit e ca a pupat in fundulet pe Ceasca si familia lui, pentru a supravietui dansul..
Poeziile sunt geniale …
07/11/2010 at 11:39 PM
Da, si eu am auzit chestii de genu’… insa am mai auzit si ca pe vremea aia era imposibil sa ajungi cineva daca nu il laudai pe Ceausescu. Acum nu iau apararea nimanui pt stiu cum s-a trait in comunism doar din auzite, dar na…oamenii nu vorbesc aiurea 🙂
08/11/2010 at 12:07 PM
@ Chocolate, multumesc de sugestie, mi-ai dat o idee de articol. Stii unde sa-l gasesti, daca vrei povestiri de la oameni. Si, cum eu sunt un om….
08/11/2010 at 1:23 PM
Cu placere! >:D< de-abia astept sa il citesc, sunt curioasa 😀