-Fa tu altele, daca astea nu iti convin!
Asta imi spunea tata azi la pranz cand i-am reprosat ca mi-a bulit grav copanelele de pui. Adica… le scosese pielea, le crestase foarte tare si cand le-a luat din tigaie, erau de 2-3 ori mai mici decat in varianta lor initiala. Asa am mancat eu azi aproape un pui intreg si nici macar nu am simtit! plus ca era si al naibii de tare….
Dar ma, e naspa tare cand nu stii sa gatesti 😦 . Adica nu mi’s afona tare; mai fac si eu niste clatite, niste cartofi prajiti, chiar si pui cu smantana ( cand nu mi-e lene). Nu pot sa spun ca as muri de foame cu puiu’ congelat in frigider, dar nici nu stiu sa fac ceva delicios. Mi-am gasit eu scuze pana acum, mami s-a tot ocupat de mine, dar de luna viitoare ce fac? Periculos va fi cand ma va bate gandul vreodata sa tin vreo dieta si nu stiu nici una pe baza preparatelor pe care sunt eu in stare sa le fac…si sa mananc doar salata?!
Si asa am avut eu azi o revelatie ( Jesus, sper din tot sufletul sa nu fie doar o toana! ) sa invat sa gatesc si altceva. Si ca sa nu incep din prima cu lasagna, musaca, etc, mi-am zis sa pornesc cu dreptul, cu ceva ce imi place enorm: dulciuri. Am rasfoit nitzel pe Google, dar mi-am pierdut rabdarea imediat. De-asta ma intrebam mai sus cat o sa tina perioada asta intitulata „bubulina gospodina”….o prezentza masculina foarte importanta din viata mea imi reprosa mereu ca nu stiu sa gatesc. Si de fiecare data saream si spuneam ca stiu! Imi inchidea gura spunandu-mi ca oricarei copile ii vine in minte periodic sa invete sa gateasca, dar arta culinara e ceva mai mult decat cartofi prajiti si cafea, meniul cu care ma gandeam eu sa-l rasfatz pe el :lol:.
Si saptamanile astea ma apuc de facut dulciuri. Ca sa nu ma plang de una si de alta, am ales sa fac ce imi place. Am si gasit cateva retete foarte usor de facut ( pe bune, le incerc si eu saptamana asta 🙂 ) si vi le recomand si voua.
1. Mult adoratele bomboane Raffaelo:
200 g unt
200 g zahar pudra
300 g cocos
200 g lapte praf,
o punguta de migdale de la Nutline
Mod de preparare: se amesteca laptele praf cu zaharul pudra, untul la temperatura camerei si in jur de 200 g de cocos. Rezultatul prefinal va fi un aluat sfaramicios. Se ia apoi cate o bucata din aluat, se pune la mijloc cate o jumatate de migdala (desigur, puteti pune si una intreaga) si se modeleaza cu mana in forma de bilute. Bomboanele se vor tavali prin nuca de cocos si se lasa la rece cateva ore. ( chiar nu mai stiu unde am gasit reteta, era pe un blog oricum :-s )
2. Prajiturele din reclame- Chocolate Chip Cookies:
100 grame ciocolata amaruie
300 grame de faina
100 grame de unt la temperatura camerei
100 grame de zahar
1 ou
aprox. jumatate pliculet praf de copt
1 lingurita cacao
ghimbir si scortisoara
In primul rand pregatiti ciocolata. Desi o puteti razui, pentru acest tip de prajiturica este mai indicat sa aveti bucati mai marisoare de ciocolata. Cum se pregateste ciocolata: se taie cu cutitul feliute care apoi se maruntesc usor. Nu insist pentru a pastra dimensiuni cat mai generoase.Amestecati apoi faina cu praful de copt si ulteriro adaugati ghimbirul, scortisoara si cacaua.Frecati bine untul cu zaharul, incorporati oul si apoi adaugati treptat faina amestecata cu ingredientele de mai sus. Cand s-a omogenizat bine, adaugati ciocolata si amestecati cat mai usor cu putinta.Lasati la rece 30 de minute.
Scoateti din cuptor si asezati la distanta maricica aluat intr-o tava cu lingura. Nu va bateti capul cu forma, aluatul oricum se va intinde dupa voie in tava la coacere.Bagati in cuptorul gata incalzit pentru 10-15 minute. Serviti si calde, dar aveti grija ca s-ar putea sa nu mai ramane sa se si raceasca :lol:. (reteta este preluata de la Ama in bucatarie; veti gasi aici tot felul de retete, care mai de care! 🙂 ).
Stiu ca nu v-am obisnuit sa postez articole despre mancare, dar toate au un inceput. Saptamana viitoare o sa va arat chiar niste poze cu minunile pe care le pot face in bucatarie (bomboane si fursecuri). Si daca mai stiti si voi alte dulciuri pe baza de muulta ciocolata, care se prepara simplu, nu ezitati sa mi le recomandati. Sa nu va prind ca imi spuneti de ciocolata calda sau de budica de la Puding :-w sa nu exageram totusi! 😆
05/09/2010 at 9:37 PM
Nici eu nu crezusem ca voi ajunge vreodata sa scriu despre mancare :)) Greu cu gatitul dar…nu imposibil, banuiesc…si eu am facut pui cu smantana…asa ca astept sa fac rost de timp sa imi ridic statuie, asa cum am promis :))
07/09/2010 at 10:48 AM
Eu cand o sa reusesc sa fac lasagna, o sa chem televiziunea 😆
05/09/2010 at 10:11 PM
[…] Bubulina gospodina (?!) Sun Sep 05, 2010 22:13 pm -Fa tu altele, daca astea nu iti convin! Asta imi spunea tata azi la pranz cand i-am reprosat ca mi-a bulit grav copanelele de pui. Adica… le scosese pielea, le crestase foarte tare si cand le-a luat din tigaie, erau de 2-3 ori mai mici decat in varianta lor initiala. Asa am mancat eu azi […] […]
05/09/2010 at 10:37 PM
Din punctul meu de vedere, gatitul e cel mai plictisitor lucru din lume. Pur si simplu nu ma atrage.Deloc. In plus, sunt extrem de exigenta si niciodata nu sunt multumita de gustul preparatelor mele. Sau ale altora. 😛 Trebuie sa fie cu adevarat delicios sa-mi placa. 😦 As manca niste paella cu fructe de mare… 😦 😦 😦
07/09/2010 at 10:52 AM
Mie nu mi se pare chiar plictisitor, dar nu ma atrage atat de tare cum o fac alte activitati. Si nici nu am avut nevoie mare sa invat sa gatesc…Am mai spus’o si in articolele anterioare: mi’ar fi placut ca altcineva ( o persoana fff speciala) sa fie motivul pentru care sa imi doresc sa bucataresc 🙂 Nu prea a fost asa…dar si eu sunt speciala, asa ca o sa invat sa gatesc pentru mine! 😆
[ Apropo de mancarea de genu’: eu as manca niste spaghetti cu fructe de mare :-< ]
05/09/2010 at 11:42 PM
Trebuie doar să pui putin suflet. 🙂 Uite care e prajitura mea preferata:
PRĂJITURĂ CU GLAZURĂ DE CACAO
FOILE :
Într-o oală se amestecă următoarele :
– 1 ou întreg ;
– 3 linguri de lapte ;
– 2 linguri de miere de albine ;
– 1 linguriţă de bicarbonat ;
– 30 gr . de unt (sau margarină) ;
– 170 gr. zahăr (7 linguri) ;
După ce au fost bine amestecate , se pun la fiert în abur în altă oală 5 minute, timp în care se amestecă mereu cu o furculiţă sau se bate cu telul . compoziţia respectivă se amestecă cu 450 gr, de făină , fără a se lăsa să se răcească şi apoi se face un aluat care se împarte în 4 bucăţi . Se întind pe rând 4 foi care se coc pe dosul tăvii încălzite şi presărate cu făină ( tava de la aragaz ) .
CREMA :
– 200 gr. unt sau margarină ;
– 200 gr. zahăr (8 linguri) pudră dar merge şi cel tos foarte bine .
– Separat se fierbe o cană de lapte cu 3 linguri de făină .( se pune mai întâi făina se toarnă lapte câte puţin pînă se încorporeză tot pentru a nu se forma gogoloaşe , apoi se pune la fiert amestecându-se mereu , până se îngroaşă ca o ciulama )
Când se răceşte se amestecă cu untul frecat cu zahărul .
ARANJAREA FOILOR :
Se unge cu crema albă foile 1 şi 3 la mijloc se pune gem de vişine .Deasupra se pune GLAZURA făcută din :
– 5 linguri de zahăr ;
– 3 linguri de apă ;
– 2 linguri de cacao ;
Se pun la fiert după ce au fost bine amestecate . se fierb până devin o pastă ca o smântână . Se ia de pe foc şi imediat se adaugă 50 gr . de unt . Se toarnă deasupra prăjiturii . Se taie după 24 de ore .
POFTĂ BUNĂ !
07/09/2010 at 10:53 AM
Maaaama, pentru mine pare cam complicata 😆
07/09/2010 at 4:00 PM
Doar pare,dar nu e. 🙂
05/09/2010 at 11:48 PM
Oanaclara: eu pun suflet in absolut tot ce fac. Poate prea mult. 😦 🙂
05/09/2010 at 11:50 PM
M-am simtit vizata, nu stiu daca sfatul era pentru mine. 😦 🙂
05/09/2010 at 11:54 PM
Din pacate nu citzisem celelalte comentarii. Era o incurajare pentru Chocolate Follie si o reteta de prajitura. 🙂
07/09/2010 at 10:54 AM
Crezi ca daca voi pune 90% suflet si doar 10% abilitatile mele culinare, imi va rezulta ceva cat de cat decent? 🙂
07/09/2010 at 4:01 PM
Eu zic c-ar merge. Abilitatile se dobandesc exersand.
06/09/2010 at 3:44 PM
Deci daca sunt baiat si-mi ies bine varza cu costita afumata, pilaful de orez cu piept de pui si tocanita cu ciuperci si legume, inseamna ca gatesc mai bine decat tina ? :))
07/09/2010 at 10:55 AM
😐 ce ma enervezi..eh lasa ca ma fac eu mare si invat sa gatesc si „complicatiuni” de-astea 😆
06/09/2010 at 6:50 PM
Pfff, ce pofta mi-ai facut!
Abia am ajuns acasa si urla foamea-n mine ca sirenele-n Iraq! :O
07/09/2010 at 10:55 AM
=)) hehe, buna expresie! Sper ca ai ceva bun in frigider sau macar pe cineva care sa stie sa gateasca ( si nu ca mine! ) :-s
08/09/2010 at 8:23 PM
Imi „gatesc eu”… microwave rocks! :))
09/09/2010 at 10:16 AM
Da da =)) stiu cum e! e nebunie mare cu microundele astea 8->
07/09/2010 at 5:06 PM
uaau bomboane rafaello imi facea Mama cand eram mai mic;)).
eu unul pe langa reparatii mecanice de tot felul mai am si pasiuni gastronomice .Imi iese tot ce imi propun sa fac de la dulciuri (tort sarlota ,crema de zahar ars, pandispan..)pana la mancaruri de zi cu zi imi place la nebunie supa de pui „a la Grec”(si imi si iese bine …aici nu ma laud eu ;)).insa in ciuda staruinetlor mele niciodata nu mi-au iesit papanasi ;( ahh si cat de mult imi plac cu dulceata de visine.
09/09/2010 at 10:20 AM
Stiu, mi-ai povestit despre pasiunile tale gastronomice… poate ca ar trebui sa ma molipsesc si eu de la tine macar un pic 😆 n-am pretentii de supa de pui „a la Grec”, dar o crema de zahar ars… 8->
07/09/2010 at 8:38 PM
Arata delicios.Abia astept sa vad poze,yummy.Mie-mi ies doar clatite si ceva alte prajiturele cu asistenta,da’-s si eu micuta :)) O sa incerc sa fac maine niste gogosi sa vad ce iese.Oricum,cu o carte de bucate,cred ca iesi cea mai mandra gospodina de pe aici;)
09/09/2010 at 10:18 AM
Nu cred =)) m’as gafa si cu o carte de bucate in fatza…. acolo nu sunt specificate anumite trucuri pe care doar doamnele gospodine le stiu 😦
07/09/2010 at 9:04 PM
ne dai si noua clatite?eu o sa te invat sa faci crema de zahar ars.e delicioasa,si nu exista prajitura mai simplu de facut…ai nevoie de 8 oua,un litru de lapte si 250 de grame de zahar…aaa si o esenta de vanilie.topesti zaharul intr.o cratita…(ce poate fi bagata la cuptor,preferabil aluminiu(eu asa fac acasa))…sa acopere putin peretii cratitei.separat amesteci oul cu laptele si esenta,amesteci bine…si pui peste zaharul ars…pui la cuptor(sa fie incins)si lasi acolo cam o ora…pana devine maronie.e foarte simplu,si delicios.te sfatuiesc sa o mananci rece,calda o sa faci indigestie.te pup…poate imi dai si mie:>
09/09/2010 at 10:17 AM
Da da, ador crema de zahar ars 8-> imi facea mami cand era acasa, dar dintr-o lene formidabila nu am bagat niciodata la cap reteta 😦
Va dau si voua clatite :* in fond, sunt singurul desert ( pana acum!) care imi iese :”>
09/09/2010 at 10:16 AM
si briosele sunt simple de facut. stiu o reteta cu banane si contine pasta de la banane si faina. 🙂
16/09/2010 at 2:18 PM
Nevoia e cel mai bun bucătar.
Când o să fii singură, o să ți se facă poftă, o să inventezi rețete… și o să iasă bine. 😀
16/09/2010 at 2:54 PM
O sa’mi mananc propriile inventii… nu cred ca s’ar atinge cineva de ele 😆
18/09/2010 at 11:16 AM
Nici fratele meu n-a mâncat în primul an din invențiile mele… dar acuma, cred că nu mai scap de el niciodată. 😆
18/09/2010 at 11:18 AM
Nu cred eu ca voi ajunge sa excelez in halul asta :-s decat daca voi fi nevoita 😆