Am terminat de curand de citit „Care pe care – femei si barbati” de Aurora Liiceanu si Alice Nastase si mi s-a parut atat de buna, incat am inceput deja sa-i fac „ciclul in natura” ( adica s-o imprumut si prietenelor mele ca sa se minuneze si ele).
Aurora Liiceanu si Alice Nastase sunt si autoarele cartii „Dincolo de bine si dincoace de rau”, care merita citita din scoarta in scoarta 🙂 Din pacate, nu sunt foarte cunoscute, insa daca ar fi, probabil ca nu mi-ar mai placea la fel de mult. Ma pot lauda oricum ca eu le-am descoperit si chiar vreau sa va recomand ultima lor carte. E o balantza perfecta intre gandurile lui Alice Nastase, foarte subiective si personale, si intre studiile Aurorei Liiceanu.

Cand am inceput cartea, puteam sa spun fara doar si poate ca redactorul revistei „Tango”, Alice Nastase, e de 1000 de ori mai buna ca scriitoare decat Aurora Liiceanu. M-am identificat perfect cu ea, ma regaseam in toate gandurile ei; si cred ca orice fata s-ar reflecta macar un pic in paginile cartii. Dar am observat dupa ca era nevoie si de o doza de obiectivitate, de acel „POC!” din degete insotit de „wake up, you’re a woman and your a dreamer!”, care sa te aduca cu picioarele pe pamant: si asta era Aurora Liiceanu.
O sa gasiti multe expresii tari, eu am umplut pagini intregi in caietul meu cu expresii. Lucrarea este foarte complexa, o sa datzi peste fragmente si versuri ale altor autori, care se refera la iubire, la femei, la barbati, la tot ce se intampla de zi cu zi, la relatii..Si sunt sigura ca or sa va placa! ( succesul cartii este garantat la femei, barbatzii s-ar putea s-o eticheteze drept ” ce plm mai e si asta?!” ). e genul ala de carte pe care potzi s-o citesti seara bagata in pat, ca sa iti faci de lucru si sa te abtzii sa nu-l suni ca sa nu te considere disperata. E genul ala de carte pe care o iei cu tine la liceu si citesti in timpul orelor, pentru ca profii si scoala nu te invata niciodata sa mergi pe tocuri de 10 sau sa iti explice cum sa nu suferi dupa el. E genul ala de carte care te face sa-i spui ” Scuze, puiule, am treaba in seara asta, o lasam pe altadata”, doar ca sa petreci cateva ore cu tine insatzi dupa o zi al naibii de obositoare. E genul de carte care te face sa nu-tzi para rau ca ai iubit, ca ai fost ranita, ca ai plans si ai patimit si ai inviat a treia zi dupa scripturi in bratzele unui baiat care te va face la randul lui sa versi alte lacrimi. E genul de carte care te face sa spui „It was good, it was bad, but it was REAL!”…E genul de carte pe care vi-o recomand, impreuna cu urmatoarele citate care sa va deschida apetitul pentru lectura:

1.” Ce a fost mai intai: porcul sau curva? Stii de ce sunt barbatii porci? Fiindca toate femeile, dar toate, sunt niste curve! Asa mi-a spus convingator un domn. Si l-am contrazis, recunoscand ca toata viata mi-am dorit sa fiu curva. Dar m-a impiedicat mereu cate-un porc de barbat!” (Aurora Liiceanu)
2. A fost vina mea ca n-am stiut sa-mi pastrez pe vecie iubirea care a urmat. Inca nu aflasem ca ei au nevoie de femei care sa taca la un semn, sa rada la altul, sa gateasca atunci cand lor, barbatilor, li se face foame, sa se dezbrace cu lumina aprinsa atunci cand lor, masculilor, li se face dor!” (Alice Nastase)
3. „Fiecare apel la care nu raspunde echivala cu o palma care sa-mi faca fondul de ten Dior sa-mi sara de pe fata. Fiecare reject, cu un pumn care sa-mi invineteasca pleoapa data cu La Prairie. Fiecare saptamana de tacere nedreapta, cu o bataie completa, cu vanatai multiple. Fiecare sarut al lui cu o alta femeie, cu o moarte.” (Alice Nastase)
4. „Exista probabil tot atatea proaste cate femei suntem…!” (Aurora Liiceanu)